Diputació de Girona

Visita guiada – Exposició “Josep Pla vist per Eugeni Forcano”

Loading Esdeveniments
This event has passed.

Exposició “Josep Pla vist per Eugeni Forcano”

VISITES GUIADES

Dissabtes, 20 de març i 3 d’abril

Hora: 18.00 h

Lloc: Fundació Josep Pla

Preu: 6 €, TRESC i altres descomptes 3 €

Cal reserva: 972 30 55 77 – info@fundaciojoseppla.cat

 

L’exposició “Josep Pla vist per Eugeni Forcano” mostra una selecció de l’extens reportatge que el fotògraf, Eugeni Forcano (Canet de Mar, 1926-2018), va fer de Josep Pla l’any 1967, en motiu de la celebració del setantè aniversari de l’escriptor.

El reportatge fou un encàrrec de la Revista Destino de la qual, ambdós, fotògraf i escriptor, eren col·laboradors habituals i es va publicar en el número 1545 del 18 de març de 1967.

Posteriorment, l’any 1996, l’editorial Ausa (Sabadell) va publicar el reportatge en forma de llibre de format gran i tapa dura amb un text introductori de Josep Vergés, l’article de la secció de Pla a la revista Destino, Calendario sin fechas (núm. 1545), traduït al català, “Als setanta anys. Calendari sense dates”, i un text d’Eugeni Forcano, “Josep Pla, vital i expressiu” datat el 1991.

“Les fotografies meves em fan por i no pas per la quantitat més o menys grossa de vanitat personal que poden contenir, sinó per l’aclaparadora semblança que tenen amb mi mateix: la mobilitat de les faccions, la projecció externa dels sentiments, la gesticulació excessiva, la impossibilitat de mantenir-me en un to i una fredor plausibles. Són fotografies de les que la gent en diu vives —exactament: escandalosament vives. Mirant-ne una qualsevol, es veu tot el que hi ha darrera, i això és el que em fa por precisament: el visible que és tot el que hi ha darrera. Les fotografies —com la conversa— només són útils per a demostrar el que hom no és; aquestes fotos demostren tot el contrari: el que hom és exactament. La mobilitat de les faccions és un símptoma de la meva gairebé permanent hipocondria; l’exteriorització dels sentiments és la demostració del desordre de la meva vida; la gesticulació és un reflex de la solitud interna; la impossibilitat de mantenir una fredor és una conseqüència de la meva terrible feblesa. La meva misantropia és inseparable de moments d’exaltació, i aquesta línia ondulant ha produït el desordre de la meva vida, la irritació, la impaciència, la nerviositat de tants moments que m’han produït una existència miserable. Aquestes fotografies ho demostren d’una manera claríssima.”

 Josep Pla. Notes disperses.
Barcelona: Ed. Destino, OC XII, p. 374-375, 1969