Diputació de Girona
Carregant Esdeveniments

Festival internacional d’art i paisatge a les Gavarres 2020

Del 5 de setembre al 31 de desembre es podran visitar les 16 obres d’aquesta edició. Podeu consultar el mapa d’ubicacions aquí.

Art & Gavarres és un festival que parteix de la idea que l’art pot ser una eina que ens ajudi a reflexionar i a canviar la nostra mirada sobre el paisatge. Relacionem art i natura per donar a conèixer aquest espai natural protegit i posar-lo en valor.

Els artistes participants creen durant una setmana obres in situ amb materials naturals. Us convidem a visitar-nos i a descobrir aquestes intervencions artístiques efímeres, tot endinsant-vos a les Gavarres.

Les obres són visitables fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les esborri.

 

EDICIÓ 2020

Aquest any en farà quaranta que l’artista bisbalenc Pere Noguera feia l’acció Prop de la Terra a les terreres de Vacamorta, de Cruïlles. Una intervenció cabdal en el context de la cèlebre sèrie d’enfangades que desenvolupà a finals dels 70 i principis dels 80 del passat segle. Del treball de Noguera, volem destacar-ne tres trets que enllacen amb la proposta del festival Art i Gavarres i que poden servir d’inspiració als artistes convidats en aquesta edició: la fugacitat de l’obra, la quotidianitat dels materials emprats i l’arrelament al lloc.

Enguany doncs situem els artistes en antigues pedreres i terreres de les Gavarres. L’aprofitament de materials minerals ha deixat una empremta notòria en el paisatge, sovint inventant llocs nous abans inexistents. Parets nues verticals i basses d’aigües permanents, de nova creació, en un context natural de geomorfologies arrodonides i eixutesa mediterrània. Les extraccions ens evidencien paradoxes incòmodes, com la transformació posterior d’aquests llocs en dipòsits dels residus que no hem sabut reciclar. Però també de realitats positives com la creació de nous hàbitats on hi viuen nombroses espècies que d’altra manera no hi serien. Són contrastos que ens conviden a pensar també sobre l’empremta que com a espècie volem deixar en l’ecosistema.

 

AGENDA DEL FESTIVAL

DILLUNS 31 D’AGOST:  

18 h – Presentació oficial del Festival a l’exterior de la sala Bòlit_La Rambla amb la videoinstal·lació rememorant l’acció de Pere Noguera “Prop de la Terra”. 

* A la sala hi accediran grups de 10 persones mantenint les mesures de seguretat per evitar la propagació de la Covid-19.  

19 h – Presentació dels artistes participants al claustre de La Mercè. 

*L’aforament és limitat. Cal inscripció prèvia. Us podeu inscriure al telèfon 972.64.36.95 

 

DISSABTE 5 DE SETEMBRE:  

21 h – Mapping “Prop de la Terra » de Pere Noguera projectat a la Terrera Trayter de Vacamorta, a càrrec de Lighthink Lab amb presència de l’artista. 

* Cal inscripció prèvia. Us podeu inscriure al telèfon 972.64.36.95 

 

DIJOUS 15 D’OCTUBRE 

18 h – Taula rodona “ARTISTA A PROP DE LA TERRA” amb Narcís Sellés, Eudald Camps, Pere Noguera. Ubicació: Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya. C/ Ciutadans, 18, Girona. 

*Cal inscripció prèvia. Us podeu inscriure al telèfon 972.64.36.95 

 

La videoinstal·lació d’en Pere Noguera a el Bòlit_LaRambla es podrà veure fins el 27 de setembre.